Egy korty nyár
A jégkockád története
Régen a jég luxuscikk volt. Ma már hihetetlen, de a magas hegyekből (Európában például az Alpokból) hordták szamarakkal a királyi előkelőségekhez, akik elképesztő árat fizettek érte. Később egy élelmes bostoni vállalkozó - akit Jégkirálynak is neveztek, de a rendes neve Frederic Tudor volt - rájött, hogy tulajdonképp a világon mindig van valahol jég, ezért északi tavakból jégtömböket vágott ki és azt árulta, Amerikában is. Persze, útközben a jég nagy része elolvadt, ez pedig veszteség volt számára. Hamarosan kitalálta, hogy szigeteli a jeget: szalmát rakott rá, ami miatt lassabban olvadt, több maradt. Az aranykor 1844-ig tartott, akkor találták fel az első „jégkészítőt”
Ha nyár akkor koktél
Belegondoltál már abba, hogy a legnépszerűbb nyári koktélok egytől egyig tartalmaznak jégkockát? Gondolj a Mojitóra a Bloody Mary-re, vagy a Cuba Libre-re. Mindegyik alapja a jég. Rendben, jég van bennük: de abba belegondoltál, hogy miért van ezekben a koktélokban jégkocka? Hiszen bármelyiket le lehetne hűteni anélkül is jéghidegre.
Miért kell jégkocka?
Miért van az, hogy szinte minden koktél leglényegesebb összetevője a jég? A megfelelő arányban összekevert minőségi összetevők, a tökéletes díszítés, a szín a koktél íze miért nem elég? Miért érezzük azt, hogy ha hiányzik a megfelelő mennyiségű jég, bárhogy is készült a koktél, az nem tökéletes?
Rengeteg oka van.
Egyrészt az esztétika. A jégkocka (különösen az izgalmas alakúak, méretűek vagy színűek) feldobják a koktélokat, másrészt megnövelik a „jéghideg” érzést, harmadrészt, ha jégkockát raksz a koktélba látványos lesz és sokkal kevesebb ital kell a pohárba. Amit ráadásul gyorsabban iszol meg, különben az olvadó jégkocka lágyítja az ízélményt. Azt már értjük, miért kell jégkocka, de azt tudtad, hogy hogy többféle jégkocka létezik?
A jég típusai
Valójában a jégnek 4 különböző, olyan típusa van, amelyet bármely koktélban vagy bármely más italban használhatunk. Íme a típusok:
- A jégkockát már ismered. A különlegessége, hogy nem feltétlen kocka, sőt, számos alakja lehet. Tökéletes koktélalapanyag, de bármilyen más italba is (akár a vízbe, hogy hamarabb lehűtse) is teheted. A jégkocka alapvetően nem olvad el könnyen ám a méretével ezt is szabályozhatod: minél nagyobb annál hosszabb idő alatt olvad el.
- A zúzott jég vagy jégkása finomra zúzott jég, általában alkoholmentes koktélokhoz, jégkásához, vagy ízesítéshez is használják (van, ahol kávéba, frappéba is).
- A tört jég jégkockából készül általában úgy, hogy valamilyen módszerrel (például ráütve egy kalapáccsal) apróbbra törjük és azt használjuk. Gyorsan lehűti teszi az italt, egyben elolvad, ezért lágyítja az ízét.
- A kerek/golyó alakú jég. A japán bártenderek (mixológusok) kedvenc jege: tömbből vagy kockából faragják ki, előkelő és általában drága, hiszen a jég különleges vízből készül: gleccservízből, érintetlen patakokból, hegyi forrásokból. Azt tartják, hogy a legtisztább jég, gyakran előtted faragják ki, kézzel: az alakja utal a különlegességére.
Így állíts elő jeget
Alapvetően nincsen semmi trükkje. A vizet a mélyhűtőbe téve akár különböző formájú jeget is előállíthatsz magadnak néhány óra alatt. A jégkészítés akkor válik komoly feladattá amikor nagyobb méretben és gyorsan van rá szükséged, ráadásul feldolgozva. Amíg egy koktélbár lehet, hogy megveszi a jeget a jégforgalmazótól addig vannak helyzetek amikor egy jéggép – melyből van olyan amelyik szárazjeget készít, jégkockát vagy akár jégkását, zúzott jeget – a legjobb megoldás. A jéggép előnye, hogy gyors, folyamatosan készíti a jeget és gazdaságos is.
Ismerd meg jégkészítő gépeinket!